Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 12:29 - Орехи – висококалорично чудо
Автор: dietki Категория: Други   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0



Орехи – висококалорично чудо Кой не обича орехи, кой не е слушал за здравословните им качества? Орехите са висококалорични, но изключително полезни ядки. По 2-3 ореха на ден за спазващите диета и цяла шепа за останалите, предпазват от редица заболявания.

image

Орехите са плодове на дървото Орех от семейство Орехови. Съществуват много видове орехови дървета, но основните видове орехи, които се консумират са три: английски (персийски), черен и бял орех.

Най-разпространен в Европа е английският орех, известен още като Juglans regia. Нарича се още персийски, тъй като произхожда от Индия и районите около Каспийско море. Внесен е в Европа от търговци от Римската империя през ІV век. Може да доживее до 300-400 години. Затова римляните го почитали като свещено дърво. Английският орех е с тънка черупка, лесна за чупене.

Черният орех е почти непознат в Европа, но широко разпространен в Северна Америка. Черупката му е черна, твърда и дебела, а ядките му имат остър характерен вкус. Белият орех  също произхожда от Северна Америка. Расте много бързо, достига до половината от височина на черния орех и живее не повече от 75 години. Сладък е на вкус и с по-голямо съдържание на мазнини от другите два вида. Затова е известен още като маслен орех.

Поради епидемията от орехови гъбички в Северна Америка, черният и белият орех са застрашени от изчезване видове.        

Хранителни качества на орехите.
Орехите са богати на Омега-3 мастни киселини, витамини (А, С, Е, Р и от групата В), минерали (магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо), висококачествени белтъчини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, елагова киселина (антиоксидант и фитохимикал) и фибри.  
Хранителни стойности на 100 г орехи: 654 ккал, 65 г мазнини, 15 г белтъчини и 14 г въглехидрати.

Здравословни качества на орехите

  • imageВисокото съдържание на Омега-3 мастни киселини прави орехите незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта.
  • Орехите са популярни като “храна за мозъка” отново заради богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини. Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък.    
  • Орехите укрепват костите.
  • Благодарение на съдържащите се Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли орехите намаляват риска от рак на гърдата при жените.
  • Мъжете също се нуждаят от тях, тъй като повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват по шепа орехи дневно, а ние вкусната и възбуждаща “секси салата” (1 кафеена чашка счукани орехи, масло и мед).
  • Орехите предпазват от анемия, образуване на камъни в бъбреците и заболявания на щитовидната жлеза.
Орехи в диетата
Орехите са висококалорична храна и ако сте на диета не бива да консумирате повече от 30 г дневно. Но тази шепа орехи ще ви зареди с енергия, ще ускори метаболизма и изгарянето на калории.


image

Най-вкусните орехи са продълговати и с тънка черупка, а не кръгли, които са с дебела черупка и малка ядка. Добрият орех е покрит с тънка златиста (не тъмна) ципа.
 


Тагове:   чудо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dietki
Категория: Други
Прочетен: 66157
Постинги: 44
Коментари: 5
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031